skip to Main Content

Prof. dr. Edina Solak dobitnica posebnoga priznanja na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji u Republici Turskoj

U periodu od 29. do 31. oktobra 2023. godine na Univerzitetu “Karatekin” u Čankiriju u Republici Turskoj održana je Druga međunarodna turkološka znanstvena konferencija (II. Uluslararası Türkiyat Kongresi) u okviru koje je 149 znanstvenika i znanstvenica iz 13 zemalja predstavilo svoje znanstvene i stručne radove iz oblasti lingvistike, književnosti, historije i kulturologije. Ponosno objavljujemo informaciju da je na navedenoj konferenciji plenarno izlaganje održala prof. dr. Edina Solak, voditeljica studijskoga programa Turski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Univerziteta u Zenici.

Nakon plenarnoga izlaganja, profesorica Solak predstavila je u koautorstvu s doc. dr. Mirzom Bašićem i znanstveni rad pod naslovom Bursalı Rahmî’nin Divan’ında Görülen Kavramsal Metonimiler Üzerine Bir Değerlendirme (Analiza konceptualnih metonimija u Divanu Bursalija Rahmija).

Na ceremoniji zatvaranja konferencije rektor Univerziteta “Karatekin” u Čankiriju prof. dr. Harun Čiftči uručio je profesorici Solak posebno priznanje za izuzetan doprinos organizaciji međunarodne znanstvene konferencije.

Čestitamo profesorici Solak i docentu Bašiću na uspješnome učešću na konferenciji i želimo im puno uspjeha u budućem radu.

Back To Top