skip to Main Content

Predstavnici Univerziteta u Zenici učestvovali u prvoj radionici o razvoju turkologije

U četvrtak, 11. aprila 2019. godine, u prostorijama Ambasade Republike Turske u Sarajevu održana je Prva radionica o razvoju turkologije. Na ovoj radionici, koju je organizirao Ured za obrazovanje Ambasade Republike Turske, učestvovali su rektor Univerziteta u Zenici prof. dr. Damir Kukić, dekanesa Filozofskoga fakulteta prof. dr. Memnuna Hasanica, voditeljica Odsjeka za turski jezik i književnost van. prof. dr. Edina Solak, v.ass. Mirza Bašić, lektorice doc. dr.  Yasemin Uzun i v.ass. Zeynep Türksever, te  rektori, dekani, voditelji odsjekâ za turkologiju i nastavnici i saradnici angažirani na odsjecima za turkologiju Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Tuzli, Univerziteta ”Džemal Bijedić” u Mostaru i Internacionalnoga univerziteta u Sarajevu.

Radionica je bila podijeljena u dvije sekcije, a prva je sekcija započela uvodnim izlaganjem atašea za obrazovanje Ambasade Republike Turske gospodina Vasia Etea. Nakon toga, prisutnima se obratio rektor Univerziteta u Zenici prof. dr. Damir Kukić, koji je posebno naglasio da Odsjek za turski jezik i književnost zauzima vrlo važno mjesto na Univerzitetu u Zenici, ali i u sociokulturnoj stvarnosti Zeničko-dobojskoga kantona. U svome izlaganju gospodin Kukić osvrnuo se i na činjenicu da studenti iskazuju veliko zanimanje za Odsjek za turski jezik i književnost, prvenstveno zato što Bosnu i Hercegovinu i Republiku Tursku povezuju čvrste i neraskidive kultorološke i historijske veze. Gospodin Kukić uručio je skroman poklon ambasadoru Republike Turske gospodinu Haldunu Koçu kao znak zahvalnosti za nesebičnu podršku koju Ambasada Republike Turske pruža Univerzitetu u Zenici.

U drugoj sekciji učestvovali su i predstavnici Instituta Yunus Emre i Orijentalnoga instituta u Sarajevu. Na ovoj se sekciji govorilo o problemima, nedostacima i poteškoćama s kojima se susreću nastavnici i saradnici angažirani u izvođenju nastavnoga procesa na odsjecima turkologije, ali se, isto tako, posebna pažnja posvetila idejama i aktivnostima koje bi trebale rezultirati unapređenjem nastavnoga procesa na odsjecima za turski jezik i književnost. Svi učesnici složili su se s konstatacijom kako je radionica bila produktivna te kako pruža garanciju da turkologiju očekuju bolji dani.

11 Nisan 2019 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçiliği himayelerinde Türkiye Cumhuriyeti Eğitim Müşavirliği tarafından 1. Türkoloji Çalıştayı düzenlenmiştir. Çalıştaya Bosna Hersek genelinde Türk Dili ve Edebiyatı bölümleri bulunan Zenica Üniversitesi, Tuzla Üniversitesi, Saraybosna Üniversitesi ve Mostar Cemal Biyediç Üniversitesi Rektör, dekan, bölüm başkanları ve akademik personeli katılmıştır. İki bölümden oluşan Çalıştay’ın ilk bölümü Eğitim Müşaviri Sayın Vasi Ete Bey’in konuşması ile başlamıştır. Zenica Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Damir Kukić yaptığı konuşmasında Türk dili ve edebiyatı bölümünün öneminden ve öğrencilerin bu bölüme karşı sempatisinden bahsetmiştir. Türkiye ve Bosna arasındaki tarihi ve köklü ilişkilere de değinen sayın rektörümüz Damir Kukić, program sonunda Türkiye Cumhuriyeti Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç’a davetlerinin bir teşekkürü olarak hediye takdiminde bulunmuştur.

Çalıştayın ikinci bölümünde Yunus Emre Enstitüsü Temsilcileri, Şarkiyat Enstitüsü akademisyenlerinin de katılımıyla bölümlerin yaşadığı akademik sıkıntılar, eksiklikler konuşulmuş ve çeşitli çözüm önerilerinde bulunulmuştur. Bosna Hersek’te yer alan Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinin gelişimi için bu çalıştay, son derece ümit vericidir.

Print Friendly, PDF & Email
Back To Top