skip to Main Content

STUDENTICE KULTURALNOG STUDIJA NA PANEL DISKUSIJI O MEDIJSKOJ PISMENOSTI

Studentice Kulturalnog studija, zajedno sa medijskim profesionalcima, profesorima kao i predstavnicima nevladinog sektora sudjelovale su u panel diskusiji “Mediji i medijska pismenost”, organizovanoj povodom završetka istoimenog modula Programa osnaživanja mladih žena u zajednici.

Panel diskusija realizovana je u Muzeju grada Zenica gdje su prezentirani rezultati istraživanja o zastupljenosti žena u medijima kao i rezultati ankete o percepciji građana o predstavljanju žena u medijima. “Cilj istraživanja bio je da se upoznamo s percepcijom građana i građanki vezanih za predstavljanje žena u medijima. Ta nam je tema izuzetno važna pa smo se odlučile da vidimo šta naša lokalna zajednica misli o ovom pitanju. Čak 51,8 posto anketiranih, uglavnom mladih, misli da mediji i žene prikazuju jednako u svojim medijskim sadržajima.”, rekla je Indira Agić, učesnica Programa i studentica treće godine Kulturalnog studija u Zenici.

Mentorica ovog istraživanja bila je novinarka Velida Harambašić-Kulenović, a predavač u toku modula i učesnik panel diskusije bio je i profesor sa Katedre za kulturologiju Univerziteta u Zenici doc. dr. Hazim Begagić.

Panel diskusiji prisustvovale su i predstavnice Američkog kutka u Zenici, dugogodišnji partneri Kulturalnog studija.

Program je realizovan u organizaciji Omladinskog udruženja “REaktiv” iz Zenice uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Back To Top