skip to Main Content

Odličan uspjeh studenta Filozofskog fakulteta, Odsjeka za Matematiku i informatiku

Odličan uspjeh studenta Filozofskog fakulteta, Odsjeka za Matematiku i informatiku

Od 22.11.2019.godine do 25.11.2019.godine u Lukavcu, Hotel “Lukavac”, održan je 8.Međunarodni šahovski turnir “Lukavac 2019”. Na turniru je učestvovalo 88 igrača iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Danske, Turske i Makedonije. Među 88 igrača bio je 1 internacionalni majstor, te 7 fide majstora.

Igrao se švicarski sistem od 7 kola. Tempo igre je 90 minuta + 30 sekundi za svaki odigrani potez. Turnir će se rejtingovati za standard rejting listu. Zapažen rezultat ostvario je student sa 1.godine Filozofskog fakulteta, matematičko-informatički smjer, Dino Marković. Dino je po rejtingu bio 15. nosioc na turniru po rejtingu, a iz 7 partija sakupio je 5.5 poena (5 pobjeda, 1 remi i 1 poraz) i bio je na diobi od 3.do 6.mjesta. Radi dodatnih kriterija Dino je zauzeo 6. mjesto.

Pored odličnog zauzetog mjesta treba napomenuti da je Dino osvojio 1. mjesto u specijalnoj grupi igrača do 2150 rejtinga. Dino je nakon ovog turnira popravio svoj rejting za 17 poena i od 1.12.2019. Dini će biti rejting 2136 i na dobrom je putu da dođe do titule fide majstora (doći do 2300 rejtinga ili više). Inače Dinin jedini poraz na turniru bio je od pobjednika turnira, Buljubašić Sabahudina – fide majstora.

Direktor turnira bio je gosp.Mahir Selimović, a sudije turnira bili su: Šefko Hamzić i Hamdija Pilavdžić. Iz Zenice pored Dine na turniru su učestvovali: internacionalni majstor Goran Trkulja,Nermin Šestić, Halid Bajramović i Hajrudin Kustura.

Preuzeto sa:

Print Friendly, PDF & Email
Back To Top