skip to Main Content

Studenti Filozofskog fakulteta pobijedili na debati o položaju žena u Bosni i Hercegovini

U utorak 4. decembra 2018. godine u prostorijama Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici održana je debata na temu: „Žene u Bosni i Hercegovini ravnopravno učestvuju u političkom, privrednom, kulturnom životu i jednako doprinose razvoju društva u cjelini kao i muškarci“. Debata je organizovana pod pokroviteljstvom Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, a u povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava s ciljem podsticanja razgovora o ravnopravnosti spolova i diskriminaciji na akademskoj razini uključujući i studente i profesore.

Afirmacijsku ekipu činili su studenti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici u sastavu: Tamara Jakšić, studentica IV godine Odsjeka za kulturalne studije, zatim Elmin Fehrić, student II godine Odsjeka za kulturalne studije i Emin Alić, student III godine Odsjeka za razrednu nastavu, dok su Negacijsku ekipu činili studenti Pravnog fakulteta Ilma Hercegovac, Vinko Stjepić i Amina Pipo. Nakon dinamičnog i zanimljivog suočavanja sa brojnim argumentima, Komisija u sastavu prof.dr.sc. Spahija Kozlić, Pravni fakultet, prof.dr.sc. Esad Delibašić, Filozofski fakultet i Mr.sc. Miloš Bogičević, OSCE, je imala težak zadatak da odluči koja ekipa je ipak bila za nijansu bolja. Odlučeno je da je Afirmacijska ekipa Filozofskog fakulteta u konačnici bila bolja iako je, po mišljenju Komisije, imala za nijansu teži zadatak pri pronalasku kvalitetnih argumenata u odnosu na Negacijsku ekipu.

Bez obzira na konačni ishod, debata je pokazala da se Univerzitet u Zenici može pohvaliti sposobnim mladim ljudima koji se ne boje javno iskazati svoje mišljenje i potkrijepiti ga jasnim, preciznim i kvalitetnim argumentima.

Čestitke Debatnoj ekipi Filozofskog fakulteta na ostvarenoj pobjedi!

 

Print Friendly, PDF & Email
Back To Top