skip to Main Content
Gostovanje Dr. Ivane Buljan

Gostovanje dr. Ivane Buljan

U sklopu programa CEEPUS, odnosno CEEPUS-ove mreže „Filozofija i interdisciplinarnost“, na Univerzitetu u Zenici je od 07. do 14. aprila 2019. gostovala dr. Ivana Buljan, docentica na Katedri za sinologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu. Uz susrete i razgovore sa zeničkim kolegama, dr. Ivana Buljan održala je dva predavanja studentima univerziteta:

– ponedjeljak, 9. aprila, predavanje „Filozofija rituala: Konfucijanska perspektiva“ u okviru predmeta „Etika“ na Odsjeku za razrednu nastavu Filozofskog fakulteta,

– četvrtak, 12. aprila, predavanje „Daoističke teorije kultiviranja tijela“ u okviru predmeta „Kulturna antropologija“ na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta.

 

Ivana Buljan (rođena 1976. u Zagrebu) je završila studij filozofije i kroatologije. Poslijediplomski studij iz kineske filozofije pohađa u NR Kine. Studij sinologije završava u Zagrebu, a dodatne sinološke predmete

Kao stipendistica flamanske zaklade obranila je doktorsku disertaciju pod naslovom „Elements of the Syncretist Tradition in the Chunqiu Fanlu's Chapters on the Theory of Rulership.” Bavi se filološkom i filozofijskom rekonstrukcijom ranih kineskih tekstova. Predstojnica je Katedre za sinologiju, zamjenica pročelnika Odsjeka za indologiju i dalekoistočne studije, u uredništvu je časopisa Asian Studies, te u odboru European Association of Chinese Philosophy.

 

CEEPUS-ova mreža „Filozofija i interdisciplinarnost“ (http://www.ffzg.unizg.hr/filoz/ceepus-srednjoeuropski-program-razmjene-za-sveucilisne-studije-central-european-exchange-program-for-university-studies/) jedina je mreža u programu CEEPUS koja je posvećena filozofiji i interdisciplinarnim istraživanjima na filozofskoj osnovi. Pokrenuta je u akademskoj godini 2016./2017. i okuplja devetnaest institucija iz devet zemalja (Austrija, Bosna i Hercegovina, Češka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Poljska, Slovenija, Srbija), uključujući i Katedru za filozofiju i sociologiju Univerziteta u Zenici. Koordinator ove CEPUS-ove mreže na Univerzitetu u Zenici je dr. Bernard Harbaš.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Back To Top