skip to Main Content

TOKOM 23. MEĐUNARODNOG FESTIVALA BH. DRAME UČVRŠĆENA INSTITUCIONALNA SARADNJA FILOZOFSKOG FAKULTETA I BOSANSKOG NARODNOG POZORIŠTA ZENICA

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je od 23. do 31. maja ove godine održan 23. festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. Već četvrtu godinu, studentice i studenti Filozofskog fakulteta u Zenici daju izuzetan doprinos ovom međunarodnom teatarskom festivalu koji predstavlja jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija u zemlji.

Studentice i studenti studijskih programa Kulturalni studij i Bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnost, ali i drugih studijskih programa Filozofskog fakulteta, redovno su pratili sve pozorišne predstave u Takmičarskom, ali i programe u okviru pratećih festivalskih sadržaja. Na taj su način, kao mladi članovi festivalske publike, dali svoj izuzetan doprinos festivalskoj dinamici, aktivno učestvujući i u razgovorima i analizama odgledanih umjetničkih sadržaja.

I ovim je projektom još jednom potvđena odlična dugogodišnja saradnja između Filozofskog fakulteta i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica kao jedine profesionalne pozorišne kuće i najveće umjetničke organizacije u Centralnoj BiH.

Festival bosanskohercegovačke drame u Zenici je jedini festival nacionalne dramaturgije i kao takav predstavlja neizostavni dio bosanskohercegovačkog teatarskog sistema. Riječ je o najreferentnijem međunarodnom kulturnom događaju u Zenici i široj regiji, a studentima kulturologije i književnosti predstavlja jedinstvenu priliku za upoznavanje sa dramskim i književnim savremenim stvaralaštvom i baštinom, kao i sa aktuelnom umjetničkom produkcijom i tendencijama.

Na ovogodišnjem Festivalu prikazano je sedam predstava u Glavnom programu, od čega čak pet svjetskih praizvedbi savremenih drama, jedna bh. praizvedba, kao i jedna praizvedba dramatizacije proznih djela bh. autora. Pored predstava u glavnom, izvedeno je i oko 15 sadržaja u pratećim programima – izložbe, promocije, čitanje drama i pozorišne predstave za djecu.

Back To Top