skip to Main Content
Posjeta Studenata IV Godine Fakultetu Političkih Nauka U Sarajevu

Posjeta studenata IV godine Fakultetu političkih nauka u Sarajevu

Dana, 12.11.2015. godine studenti IV godine Odsjeka za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici zajedno s doc.dr. Michaelom Mayerom i asistenticom Slobodankom Omerović su se odazvali na poziv Goethe-Instituta u Sarajevu i prisustvovali predavanju „Konstruktion von ethnischen Identitäten“ / „Konstrukcija etničkih identiteta“ prof.dr. Karl-Heinz Kohla, renomiranom etnologu na njemačkom govornom području, održanom na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.
Predavanje je održano pod pokroviteljstvom Goethe- Instituta u Sarajevu, te je na samom početku direktorica Goethe-Instituta, Charlotte Hermelink održala uvodnu riječ i pozdravila sve prisutne. Moderator je bio prof.dr. Sulejman Bosto s Filozofskog fakulteta u Sarajevu, koji je predstavio rad i djelo prof.dr. Kohla. Prof.dr. Kohl je u svom predavanju najprije dao definicije osnovnih pojmova etnologije i izložio tri teorije, koje se bave pitanjima konstrukcije etničkih identiteta. Sve izložene teorije, esencijalističku, konstruktivnu i primordijalnu, je potkrepio istraživanjima napravljenim u Africi, Avganistanu i jugoistočnoj Aziji. Nakon predavanja održana je i diskusija, odnosno prof.dr. Kohl je odgovarao na pitanja studenata.
Predavanju su prisustvovali prorektor Univerziteta u Sarajevu Ugo Vlaisavljević, predstavnici Goethe-Instituta, profesori i studenti Univerziteta u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Zenici.

 

Print Friendly, PDF & Email
Back To Top