skip to Main Content

KULTURALNI STUDIJ UNIVERZITETA U ZENICI REALIZOVAO STUDENTSKU KONFERENCIJU O KULTURI I NACIONALIZMU

Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zenici održana je Četvrta studentska konferencija u oblasti kulturalnih studija pod nazivom „Kultura i nacionalizam“. Konferencija studentima Kulturalnog studija pruža mogućnost istraživanja i analize aktuelnih i zanimljivih tema u oblasti društvenih i humanističkih nauka i umjetnosti.

Uvodno izlaganje održao je historičar, dr. Dragan Markovina, a alumni-uvodničar bio je novinar i publicista Imran Maglajlić, diplomirani kulturolog. Studentice i studenti Filozofskog fakulteta svoje radove izlagali su u okviru četiri tematske cjeline:

Kulturna politika i nacionalizam: Adis Kriko, student četvrte godine, Nacionalizam i teatar: Zuhdija Karić i Sani Kapetanović studenti treće godine, Nacije – između mita i istine: Nejra Bećirhodžić i Tarik Islamović studenti druge godine, te Kultura kao linija razdvajanja: Nejla Varupa i Irwin Isaković studenti prve godine studijskog programa Kulturalni studij.

Uloga moderatora konferencije povjerena je studentima druge godine Aneli Suljagić i Atifu Spahiću. Gostima se obratila i dekanesa Filozofskog fakulteta profesorica Alica Arnaut, kao i predstavnik studijskog programa Kulturalni studij profesor Damir Kukić. Konferenciji su prisustvovali studenti i profesori Filozofskog fakulteta kao i učenici završnih razreda Druge Gimanazije Zenica.

Studijski program Kulturalni studij Filozofskog fakulteta u Zenici svoje studentske konferencije organizira sa prevashodnim ciljem poticanja diskusije o važnim društvenim temama. Na ovom studiju kulturologije, jedinom takvom na javnim univerzitetima u Bosni i Hercegovini,  smatraju kako je održavanje konferencije veliki stimulans studenticama i studentima, ali i značajan iskorak u njihovom angažmanu u istraživanju i pisanju akademskih radova, te stjecanju novih znanja i kompetencija.

Back To Top