skip to Main Content
Otvaranje Skupa Jezik-književnost-kultura

Otvaranje skupa Jezik-književnost-kultura

U Zenici je otvoren i počeo sa radom VI međunarodni naučno-stručni skup “Jezik – književnost – kultura” kojeg organizira Filozofski fakultet Univerziteta u Zenici. Otvaranje je održano u Hotelu Dubrovnik.

Skup je okupio pedesetak značajnih imena iz svijeta nauke i stvaralaštva. Na skupu su govorili doktor Agata Javosek, sa Instituta za slavistiku Univerziteta u Poznanu i članica Poljske akademije nauka, na temu Razvoj prosvetiteljstva u Bosni i Hercegovini. Profesor Damir Kukić, dekan Filozofskog fakulteta u Zenici govorio je o “Odnosu između kulture i ideologije”, a jedan od predavača, profesor Nebojša Vasić, osvrnuo se na jezik u kontekstu purizma slavenskih jezika.

Razgovori i skup su vođeni u nekoliko sekcija, o književnosti, jezicima, kulturi i ideologiji. Filozofski fakultet u Zenici, u partnerstvu sa njemačkom ambasadom u Bosni i Hercegovini realizuje dvodnevni skup.

Ataše za kulturu u Njemačkoj ambasadi, Suzan Matis, svoje obraćanje javnosti posvetila je životu i djelu velikog njemačkog pjesnika Hajnrika Hajnea, jednog od najvećih pisaca u istoriji svjetske i evropske književnosti, ovdašnjoj javnosti poznatog i kao autora sevdalinke “Kraj tanana šadrvana”.

Izvor ZenicaBlog

Print Friendly, PDF & Email
Back To Top