skip to Main Content
INTERDISCIPLINARNA UČIONICA Politizirana Sjećanja: Borba Za Teritorij Kolektivnog Pamćenja

INTERDISCIPLINARNA UČIONICA
Politizirana sjećanja: borba za teritorij kolektivnog pamćenja

13078213_10208795187617931_1005179011_o

TPO Fondacija i Odsjek za b/h/s jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici planiraju održati interdisciplinarne učionice u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj u toku 2016. godine u okviru PILAR programa, čiji je fokus na afirmaciji interdisciplinarnog pristupa u metodama učenja i istraživanja u društvenim i humanističkim disciplinama u svim oblicima društvenosti na prostoru bivše Jugoslavije. U ovakvom pristupu okupljamo sve postojeće platforme i incijative koje su zainteresirane za zajednički rad na javnom dobru, kroz sljedeće programske teme: politike sjećanja i izgradnja društvene solidarnosti, istraživanje traume u svakodnevnom životu, kulturalna produkcija i svjedočenje traumi.

Prva u nizu učionica održana je u Zenici u petak, 22.4.2016. godine. Pored studenata studija b/h/s jezika i književnosti Učionici su prisustvovali i studenti dodiplomskih, master i doktorskih studija iz Beograda, Novog Sada, Zagreba, Osijeka i Poljske. Dobrodošlicu i uspješan rad predavačima i studentima poželio je Rektor Univerziteta u Zenici, prof. dr. Dževad Zečić. Naredna Interdisciplinarna učionica održat će se krajem juna u Zagrebu.

Potreba za preispitivanjem i suočavanjem sa prošlim događajima i to ne samo onima iz bliske prošlosti, već i događaja koji su se desili stoljećima prije, a ostavili su traga u našim kulturama, danas je potrebnija nego ikada. Ovo je vrijeme kada društva na prostoru bivše Jugoslavije pokazuju sve manje tolerancije za drugog i drugačijeg, kada se naše zajednice sve više okreću revizionizmu, te u konačnici krajnjoj desnici u okviru koje nema prostora za dijaloški koncept kulture. To znači daljnje odgađanje procesa suočavanja sa prethodnim ratom, samim time i zadovoljavanja pravde što bi ulilo vjeru u pravosudne institucije svima nama, a posebno žrtvama ratova. U takvom trenutku znanstveno, interdisciplinarno preispitivanje svih trauma čini se neophodnim kako bismo mogli započeti procese opsežne detraumatizacije, bez da površno prelazimo preko nekih događaja, te da žrtve samo prebrojavamo, a ne razmišljamo o nepravdi koju žive svih ovih poslijeratnih godina, pogotovo zato što istina i pravda ne bi smjele imati dvostruke ili trostruke standarde.

 

Fotografije iz arhive Zenicabloga i Odsjeka

Print Friendly, PDF & Email
Back To Top